Nu är det dags att göra lite höstfint i trädgården! Tipset är alltid att ”städa lagom”. Lite löv kan gärna få ligga kvar i rabatten, de skyddar växterna mot kylan och jordförbättrar. Och vanligtvis brukar man säga att man ska låta perennerna stå och sedan klippa ner dem till våren. På så sätt går näringen tillbaka ner i rötterna och ger växtkraft. Men ärligt talat klarar jag inte att se på för mycket oreda i min egen trädgård :). Jag klipper ner mina högsta perenner. Inte hela vägen ner till marken, men 10-20cm ovanför jordytan ungefär. Jag tycker det är skönt att göra det innan vintern då de inte blivit alldeles blöta, och min erfarenhet är att de klarar det fint. Sedan snyggar jag till och klipper ner det sista när vintern går över till vår nästa säsong.

Lite löv kan även ligga kvar på gräsmattan, men inte för mycket. Och har du inte fått i tulpanlökarna än är det hög tid nu, i alla fall om du bor i Stockholm. Passa på att göra lite fint i krukorna med t ex bärljung, prydnadskål och silvergirlang.

Jag gjorde det mesta av min städning förra helgen och då tog jag bland annat in dessa fina örter och hängde på tork i köket. Fint, eller hur?

Lycka till med höststädningen, och kom ihåg att såsom du lämnar trädgården nu möter du den i vår!

Madeleine