Det är ju inte alla som kan, eller vill, anlita en trädgårdsdesigner. Så jag tänkte jag skulle ge lite tips som jag tycker är viktigt att tänka på om man vill börja rita på sin egen trädgård. Till att börja med, utgå ifrån din trädgårds läge. I vilken växtzon bor du? Är din tomt solig eller skuggig? Hur är jordens kvalitet? Är marken grund eller har du ett ordentligt jordlager? Blåser det mycket eller är det skyddat? Allt sånt är viktigt att tänka på framförallt när du väljer växter.

När du sedan väljer växter utifrån dessa förutsättningar, håll ihop dina växtval med färgtema och stil. Variera med olika höjder och texturer. Och tänk gärna på bin och fjärilar när du väljer, så kommer de tacka dig genom att pollinera din trädgård! De flesta plantskolor märker ut vilka växter som är bra för just dessa pollinatörer.

En annan viktig del är att trädgården ju bör hänga ihop med hemmets stil i övrigt. Bor du i ett gammalt sekelskifteshus? Eller i ett mer modernt funkishus? Tänk på att trädgården är en del av ditt hem och allt bör hänga ihop stilmässigt. Jag tycker också det är fint att blanda material lite. Alla altaner behöver inte vara i trä, som de flesta tänker på i först. Kanske kan en del vara i vacker skiffer? Eller en liten grusplan med växter runt?

Små rum är trevliga, men även nivåskillnader. Jag tycker aldrig att det är den där arrangerade uteplatsen man landar på med en kaffe i handen, utan oftare en trapp eller en liten bänk under ett träd.  Utgå ifrån vilka delar av trädgården du redan gillar och spenderar mycket tid i, och skapa så skrymslen och vrår där.

Och sist, men inte minst, glöm inte belysningen! Tänk både på mysbelysning, punktbelysning och säkerhetsbelysning.

Lycka till!

Madeleine