En del av mina följare på Instagram har bett om tips om hur man ska tänka när man planerar och designar sin egen trädgård. Bra förslag tycker jag! Så jag tänkte dela med mig med några av mina tips och hur jag tänker i ett antal inlägg framöver. Det finns mycket att säga om varje del jag kommer ta upp, men hoppas ni förstår att det blir lite kortfattat här. Det kommer kurs senare under 2021 med fördjupning.

Det första jag tänkte ta upp är LÄGET. Och då tänker jag ut två perspektiv:

1. Vilken växtzon bor du i? Vilka växter trivs naturligt där och är härdiga för den zonen? Var har du sol och skugga? Blåsigt? Lerjord eller sandjord? Bergigt eller sjöbotten. Allt sånt är viktigt att väga in och jobba MED naturen istället för att till varje pris få precis som du vill. Du kommer bli helt slut på kuppen.

2. I vilken typ av område bor du? Jag bor tex i ett område med särskilt kulturhistoriskt värde. Det medför både ett juridiskt och moraliskt ansvar. Jag får inte göra vad jag vill med mitt hus och trädgård då det har en kulturklassning. Men förutom det tycker jag att man ska fundera på vilket arv man tar över, och vilket man vill lämna efter sig. Vi är här en kort tid på jorden, och som jag ser det lånar vi marken av kommande och tidigare generationer. Som jag ser det ska en trädgård såklart passa den moderna människans behov, men också respektera den omgivande miljön.

Fler tips och tankar i kommande inlägg men kontakta gärna mig om du vill ha hjälp med just din trädgård.