VÄLJ STIL
Det finns så mycket som är snyggt och som man vill ha. Kanske ser man något hos en kompis som man blir jättekär i och bara måste ha. Sen passar det inte alls hos en själv… jag ser det rätt ofta, hur stilen spretar åt alla möjliga håll. Ett sätt att undvika det är att göra ett moodboard och genom det liksom sätta stilen för sin trädgård. Jag jobbar nästan alltid så och det blir som grunden man fattar alla beslut utifrån.

För mig är alltid huset och övriga stilen i hemmet utgångspunkten. Är det ett funkishus, en sekelskiftesvilla eller ett modernt nybyggt hus? Och här tänker jag att det är viktigt att inte lockas med i kortsiktiga trender. Att anlägga en trädgård är ett långsiktigt projekt och en investering. En vill ju inte stå där med en färdig trädgård om några år lagom till när nästa trend tagit fart och få börja om igen… det är inte som ett vardagsrum som du bara målar om sen.

En viktig detalj som kan definiera stil, förutom materialval, växter, belysning, möbler och färger, är linjer. Är det mycket raka linjer eller mer böljande? Stramt el lekfullt och mjukt? Och här tänker jag också på tex staket och spaljéer. Har ditt hus vertikala räcken/staket så bygg spaljé i samma stil. Jag gillar inte när jag ser ett gammalt fint sekelskifteshus med vertikala räcken på balkong och trapp, och sedan moderna horisontella spaljéer. En detalj kan tyckas, men det är ju detaljerna som gör helheten . Så kolla in ditt hus och omgivningen, fundera på vad du gillar och börja fila på just din stil. Och kör du fast finns det alltid hjälp att få av mig eller andra proffs.

Stilen i min egen trädgård skulle jag beskriva som ett möte mellan en gammal svensk romantisk sekelskiftesträdgård och medelhavet 🌱.
Det var några tankar från mig ang stil, hur ser ni på det?

Madeleine