Jag får många frågor från vänner, kunder & bekanta om tips för att få till en lång blomning i trädgården. Såklart är planering en viktig del. Välj en mix av växter som blommar tidigt, i högsäsong och sent. Det säger sig självt och är egentligen inte så svårt.

Sedan är det ju det där med läge. Vilken växt passar på vilken plats? Vilka trivs ihop och vilka börjar bara bråka om näring och vatten? Hur är jorden? Är den lerig, lucker eller sandig? Som tur är kan man faktiskt påverka just det rätt mycket.

I år terrasserade jag upp en del av en jobbig slänt (mer om det här). Och då testade jag för första gången att plantera med biokol som jag hade laddat med näring. Och herregud vilken blomning det blev!

Blommorna på bilden plockade jag idag, alltså långt in i oktober. Att höstanemoner och sköldpaddsört blommar är inte så anmärkningsvärt. Men att perovskian fortfarande blommar vackert, salvian står som spiror och stenkyndeln är i full blom.. det tillskriver jag faktiskt den extra näringen som mina växter fått.

Det går även att jordförbättra en befintlig rabatt med biokol utan några som helst problem. Kontakta gärna mig om du vill ha lite tips och inspiration kring det!

Att jag beskär mina perenner på hösten (och så här sent in på den!) är emot alla rekommendationer. Men jag tycker att det är härligt att kunna plocka in det sista av sommaren, och att rabatterna är lite städade nu i vinter. Och mina perenner har överlevt i 16 år på det sättet… så jag kör så ett tag till tror jag!

Madeleine