De flesta glömmer att planera för el och vatten i trädgården och kommer på det när det är lite för sent… stenen är lagd och murarna är på plats och så kommer man på att det hade varit gött med nedgrävda rör  för bevattning och belysning. Det ska vi nu förhindra.

Gräv ner rör för el och vatten innan ni bygger något alls. Det kommer göra ert liv lättare och lyckligare, tro mig.

I rabatter och överallt där ni behöver vattna tycker jag att ni ska lägga droppslangar. Och har ni dragit ut för vatten så är det bara att koppla på så blir det dolt, snyggt och funktionellt. Allra bäst blir det om ni kopplar detta så att ni kan använda er av någon form av automatik eller fjärrstyrning. Jag tycker att Gardena har smarta lösningar för privatpersoner, kika på det. Lagom är bäst med bevattning. Alla växter behöver det för att överleva men undvik att övervattna – de dör då också. Kolla jordmån, dränering, växtens behov och såklart vädret.

Belysning är en het potatis och jag är inte utbildad ljusdesigner så jag har låg svansföring (för en gång skull) vad gäller det. Men min åsikt är att man inte ska bli helt vild med fast belysning och spotlights. Lite varm, mjuk belysning på växter och framförallt träd är vackert. Lite stödbelysning vid gångar är bra och allra helst om det kan göras i kombination med växtbelysning så blir det mjukt och man minskar risken för landningsbana-vibe. Jag har en förkärlek till dimbar belysning som kopplas till mobilstyrning eller display inne om man nu vill ha det. Sedan tycker jag att ljusslingor, bärbara lampor, lyktor, korglampor och marschaller är jättebra komplement för myset. Annars blir det som att bo i ett hus med bara spotlights och ingen mysbelysning och det känns ganska ocharmigt tycker jag.

Sedan kan man vid behov komplettera med säkerhetsbelysning såklart.

Madeleine