Nu är det dags att välja växter och förbereda planteringar. Här finns det så mycket att säga att det inte ryms i ett enda inlägg men sammanfattningsvis:
1. Rätt växt på rätt plats: kolla in vilken zon du bor i och se vilka växter som klarar den. Här kan man våga sig på att labba lite, ofta funkar en växt i någon zon upp mot vad som är angivet. Se till att plantera den i rätt läge och använd bra jord!
2. Välj växter som gynnar pollinatörer. Finns många bra guider, t ex den här från Naturskyddsföreningen.
3. Planera din rabatt innan du åker till handelsträdgården. Planera utifrån lång och varierad blomning, dvs spontanköp inte bara det som blommar fint just i stunden.

Sen är det bara att skapa utifrån tycke och smak. När jag planerar rabatter brukar jag utgå ifrån ett harmoniskt färgschema, men andra gillar när hela paletten finns representerad. Lek med olika former och höjder. Några formklippta buskar kan skapa fin kontrast till sirliga perenner.

Doft är viktigt för oss och pollinatörer. Jag brukar planera in väldoftande perenner nära uteplatser och entréer. Tex stenkyndel eller perovskia, båda sagolika dofter.

Även här har du nytta av moodboardet du skapat för att få till en harmonisk helhet.

I nästa inlägg tänkte jag prata lite om belysning och bevattning.