Hur påverkar hårdytorna intrycket av trädgården? Hur ska man tänka för att matcha trädgården till husets stil? Det här tycker jag man pratar väldigt lite om, konstigt nog. Många trädgårdar jag besöker har en väldig blandning av material. Man kanske har en fin gammal 20-tals trävilla, en altan av tryckimpregnerat trä, en gång i ölandssten (sannolikt original) och en uppfart i betongsten. Det är varken tidsenligt, snyggt eller hållbart. Men hur ska man tänka då?

Mycket är såklart tycke-smak, men jag har samlat några tankar nedan kring olika materialval:

BETONG:

Stilrent, vackert och väldigt hållbart. Så får man väl beskriva betong som material. Det går att gjuta en platta för uteplatsen, eller så lägger man stora plattor av betong. Extra fint att det lätt går att platsbygga möbler, allt från ett bord till soffor eller små pallar. Planteringslådor i betong låter växterna komma fram och skapar en renhet.

GRUS:

Att ha stora ytor i sin trädgård grusade är mer vanligt i en Medelhavsträdgård än här i Sverige. Det är lite tråkigt och jag vill slå ett slag för vackert grus tillsammans med mycket växter. Det finns många olika sorters grus att välja på, allt behöver inte vara klassiskt gårdsgrus.

NATURSTEN:

Natursten är ett klassiskt och hållbart material. Med rätt hantverk håller det i århundraden, och stilen är alltid rätt. Exempel på vacker natursten är skiffer eller kalksten. Det finns olika sorter även inom dessa två grupper,  tex Offerdal- och Oppdalskiffer eller Gotländsk, Öländsk eller Jämtländsk kalksten. Marmor är ytterligare en vacker sten att använda i rätt miljö.

Att lägga oregelbunden marksten är något av ett konstverk. Se till att anlita en erfaren stenläggare och glöm inte att diskutera vilken typ av fog du ska välja beroende på var i trädgården stenen läggs. Det finns även olika nyanser av fog att välja på för att matcha stenen bäst.

TRÄ:

Många väljer trä när man bygger uteplatser och pooldäck. Det är ett billigare material än sten och betong, och även arbetskostnaden är lägre. Det är också flexibelt att jobba med vid t ex nivåskillnader.

Men vilket trä ska man välja då?  Personligen gillar jag trä som får en grå nyans med tiden och åldras med värdighet. Fina behandlingar/träslag att titta på tycker jag är Accoya, Organo Wood, Kebony och Kärnfuru.

Bild lånad från Pinterest