De allra flesta av oss genomför ett större trädgårdsprojekt en gång i livet. Alla är med andra ord nybörjare. Många står handfallna och undrar var man ska börja någonstans, och alla har inte råd eller möjlighet att anlita en trädgårdsdesigner. Jag tycker att man ska börja med att fråga sig vad man vill uppnå med trädgården, vad man vill använda den till. Är det för att man älskar växter? Eller har man stort umgänge och vill kunna umgås kring matplats och soffhörna? Eller drömmer man om en total make-over med pool, poolhus, drömmiga uteplatser och allt inramat av vacker växtlighet? Om du är i team total make-over så skulle jag rekommendera att du anlitar ett proffs, det kommer löna sig i slutändan.

Beställ en tomtkarta från kommunen, och kolla att den är uppdaterad och stämmer med verkligheten. Oftast gör den inte det. Det kan också vara bra att ta in någon att mäta lite höjder, de kan ställa till det rejält. Och kolla ledningskollen.se för att se var det eventuellt går rör och ledningar så ni inte har av något av misstag.

Sedan  tycker jag att man kan börja med strukturerna och hårdytorna. Se över flödena, hur rör ni er i trädgården? Var har man skön morgonsol respektive kvällssol? Finns ett vackert träd som erbjuder skugga vid lunch, eller ska ni kanske bygga en pergola? Se över vilka material ni gillar och som passar med huset och planera hårdytorna med dem i åtanke. Sten är alltid dyrare än trä, men håller å andra sidan längre .Vad kan du göra själv och vad ska du ta in hjälp för?

När hårdytorna är planerade så fundera över belysning och växtlighet. Se till att inte snåla med växter runt uteplatser! Växterna skapar myset, rummet. Utan växter blir allt kalt, opersonligt och sterilt. Vem vill umgås i en sådan miljö?

Planera in el och vatten INNAN ni påbörjar hårdytorna. Dra alla rör innan ni stänger igen.

Det här är de stora dragen, en övergripande process. Hoppas den är till hjälp!

Madeleine