I förra inlägget pratade jag lite om vad man får göra i trädgården. Nu går vi över till det lite roligare, nämligen vad man VILL göra.

Det är dags att fundera på vad du vill använda trädgården till? Konstig fråga kanske, men ack så viktig. Är det viktigast med sociala utrymmen? I så fall, hur umgås ni? Är det mest mindre middagar med familjen? Eller vill ni kunna ha 20 pers på brunch och poolparty på helgerna? Älskar du att äta frukost ute, eller ta en drink i solnedgången? Vill du odla dina egna grönsaker eller ha en golfgreen ?

Här är det viktigt att rannsaka sig själv och PRIORITERA. Börja med att rangordna hårdytorna. Kanske en liten yta för ett cafeset i morgonsolen? En vacker, och lite större, yta för middagar i en pergola där kvällssolen lyser som bäst? Hur ser entrén ut? Det är det första ni ser när ni kommer hem och det som skapar stämning för era gäster.

Ringa in hårdytorna, rita in dem på tomtkartan utifrån era preferenser för sol och skugga, samt platser ni redan trivs på. Se över flödena till och från dessa ytor från huset, entrén och mellan varandra. Glöm inte förvaring. I det här läget brukar jag inte låsa materialval eller ”piffet ”. Detta är bara funktioner, saker som ska rymmas.

Vill ni ha pool? Det är ett helt eget kapitel men se till att planera yta för tekniken och skydd också, och snälla ta hjälp. Bygg. Inte. Pool. Själva. Om ni inte är sjukt vassa, och här krävs kanske lite självrannsakan 🙃.

I planeringsstadiet ska man vara lite ärlig med sig själv. Kommer jag verkligen odla i köksträdgården? Passar en pool i den här trädgården? Har vi råd att förverkliga alla drömmar nu, eller bör vi dela upp det på några år? Ni kommer, förr eller senare, hamna i en prioriteringsfas. Där hamnar alla till slut för det är ej gratis att anlägga trädgård. Och sedan ska man ha råd att drifta och sköta så var lite hårda mot er själva i denna fas.

I kommande inlägg tänkte jag prata lite om själva formgivningen. Materialval, blickfång, växter och det allmänna ”piffet”.