Nu börjar det bli riktigt kul för nu ska vi ringa in känslan och stilen för er nya trädgård. Den påverkar material- och växtval och själva utformningen av de olika ytorna.

Jag tycker att man ska utgå ifrån husets karaktär och historia. Här går såklart meningar isär men jag tycker att hus och trädgård ska vara i samklang. Och tänk långsiktigt och bortom trender. Bor du tex i en röd liten stuga så kanske en väg att gå är att jobba med en liten grusad berså, en liten skifferstenläggning, en slingrig grusad gång, mormorsperenner och friväxande syrenhäck? Bor du i en modern, fyrkantig låda är det kanske snyggt med en uteplats på betongplatta, en avlång pool och lite stramare ramar med formklippt häck?

Jag gör oftast ett moodboard i Pinterest och har som grund för alla material- och växtval. Allt du slutligen väljer ska passa in där stilmässigt och skapa en harmoni.

Växtval kommer jag fördjupa mig i separat men vad gäller material tycker jag att du även ska lägga en tanke på miljön. Går det att välja svensk natursten istället för att importera? Hur ser miljöprofilen på trätrallen ut? Och såklart: hur länge kommer det jag anlägger att hålla? Här kommer återigen trenderna in… om du ska bygga en trädgård som är het just nu men känns jäkligt 2024 om tio år så blir det dyrt både för miljön och plånboken att börja om… oavsett vad influencer X eller tidning Y säger. Trender kan du i så fall möta med mindre detaljer som krukor, dukar, kuddar eller parasoll. Sånt som ändå har begränsad livslängd.

Slutligen, din trädgård är din oas. En plats där du ska trivas och få avkoppling. Den behöver inte vara instagramvänlig eller platsa i en tidning. Skapa en plats som passar dig och dina nära med hjärta och känsla. Då kan ni inte misslyckas.