Visst är det underbart att stå ute vid grillen och laga familjens middag? Här är en DIY-guide för hur du kan bygga ett enkelt men fint murat utekök. Om du vill ha vatten i uteköket rekommenderar jag att du anlitar en rörmokare för dragning av vatten och avlopp. Likaså kan det vara bra att anlita en elektriker för dragning av eventuell el.

Denna guide visar bara hur du gör själva murningen samt ger förslag på utrustning och inredning.

STEG 1 – mät upp ytan​

Om du vill ha grillen inbyggd i den murade delen så bör du börja med att måtta ut storleken för den. Tänk på att det ska vara lätt att dra in och ut grillen vid behov, samt att du lätt ska kunna dra över ett skydd vid dåligt väder. Det behöver med andra ord vara lite luft runt själva grillen.

Sedan är det bra att mäta ut den totala ytan och beräkna vilka andra funktioner du vill få plats med på ytan. T ex vill du kanske kunna använda en induktionsplatta, ha en pizzaugn eller duka upp för en buffé.

STEG 2 – lecablock & murbruk​

När du har beslutat bredd och djup är det bara att börja stapla lecablock och foga med murbruk. Det finns också möjlighet att limma lecablocken men på bilden är det murbruk. Höjden sätter du efter önskemål, men ett riktmått är att efterlikna en vanlig köksbänk som vanligtvis har en arbetshöjd på ca 90cm. OBS att detta kan kräva bygglov i din kommun, bäst är att kontakta kommunen för råd och vägledning. Förbered för ev vatten, avlopp & eluttag.

STEG 3 – bänkskiva & puts​

Själva bänkskivan gjuter du i betong med hjälp av en form som du kan göra i trä. Prata med ditt byggvaruhus för mer exakta instruktioner om du är tveksam. Det är smart att ha en liten kant om uteköket är fristående så att saker du ställer på bänken inte trillar av.

Putsa hela ytan och förbered för nästa steg.

STEG 4 – måla​

När ytan har den släthet du önskar är det dags att måla. Här är uteköket vitmålat men såklart går det att måla i vilken färg man vill. Om du väljer en vit yta, var beredd på att få bättra på färgen då den blir smutsig och slits. Men vill du ha den där härliga medelhavskänslan är såklart den vita färgen att föredra trots lite extra arbete.

STEG 5 – inred​

Nu är det äntligen dags att fylla uteköket med allt du önskar. Här har vi valt en pizzaugn från Ooni och en vanlig liten induktionshäll kopplad till ett eluttag vi dragit fram för.

Vi har generösa ytor för avlastning och arbete, och dessa ytor kan sedan användas för att duka upp för buffé eller liknande. Inred gärna med färska örter, det ger en härlig doft och är användbart till matlagningen.