Drömmer du om en egen köksträdgård där du kan odla t ex grönsaker eller sommarblommor? Här är en enkel guide över hur du lätt bygger din egen köksträdgård, vackert skyddad från rådjur och andra objudna gäster med hjälp av kastanjestaket.

I en köksträdgård kan du odla allt ifrån tomat på friland (beroende på växtzon såklart), till zucchini eller kryddor. Eller varför inte göra en egen snittblomsodling med annueller? Eller fokus på dekorativa blommor som du även kan ha i maten.

Så här byggde vi vår köksträdgård:

STEG 1 -förbered ytan​

Välj en solig och varm plats i trädgården. Mät upp hur stor yta du behöver och beräkna storlek på odlingslådorna. Jämna marken med en vibbra, dessa går oftast att hyra för en rimlig peng så inget man behöver köpa. Lägg sedan en markduk för att förhindra att ogräs kommer upp, det är värdefullt om du t ex planerar att lägga grus på ytan sedan.

STEG 2 – odlingslådor​

Det finns färdiga odlingslådor/pallkragar att köpa men det är fint och praktiskt att bygga egna. På bilderna syns odlingslådor som är platsbyggda i tryckimpregnerat virke och sedan färgade med Cuprinol Träolja. Tänk på att tryckimpregnerat trä inte ska behandlas första året utan helst stå och torka en säsong.. Insidan kläs med platonmatta för att skydda trä från jord och fukt. Det är skönt att bygga odlingslådorna i en lagom arbetshöjd så man slipper stå på knä och arbeta. Tänk på att avsätta plats runt odlingslådorna så att du lätt kan både plantera och skörda från varje håll. Det är också fint att göra planteringslådor i betong, murade eller med cortenstål. Allt utifrån vilken stil du vill uppnå.

STEG 3 – mark & staket ​

Välj det underlag som du gillar runt odlingslådorna, på bilderna är det vanligt gårdsgrus och stepping stones i granit. Staket och grindar är från Ekostaket och är gjort av kastanj. Höjd ca 150cm vilket håller rådjuren utanför odlingarna utan problem. Vi på redaktionen tycker att stolparna som kommer från Ekostaket är lite för kraftiga och rekommenderar stolpar av t ex tryckimpregnerat trä som alternativ. Se till att få ner stolparna ordentligt i marken så att staketet inte vobblar eller ev välter. Viktigt att få till ordentlig vridstyvhet.

STEG 4 – jord & vatten​

Vilken jord du väljer är helt central för hur väl dina växter kommer att trivas i din nya köksträdgård. Vid höga odlingslådor kan det vara bra att fylla botten med lecakulor. Sedan kan man fylla med kompostjord och slutligen en planteringsjord anpassad för vilka växter du ska odla. Ett bra sätt att bunkra näring i jorden är att använda biokol, men det fördjupar vi oss inte i nu. Lägg gärna en droppslang för att få ett jämnt och långsamt vattenflöde till växterna. Koppla på vatten kvällstid, och låt droppslangen stå på i några timmar så att vattnet hinner leta sig ner till rötterna. Frekvens beror på väderlek och växtval.