Kärt barn har många namn! Sanningen är att ingen av dessa titlar är skyddade, eller kräver någon som helst utbildning eller erfarenhet. Vem som helst kan alltså kalla sig trädgårdsarkitekt eller någon av de andra titlarna. Det kan vara bra att veta när man söker hjälp att designa trädgården och man tror att det ger någon form av garanti att man anlitar ”rätt” person. Det gäller såklart även de som är ”diplomerade” eller ”certifierade” eller vad man än anger.

Jag tycker egentligen inte att det är ett problem, men jag tycker att man ska veta om det som konsument och köpare av tjänster. Många av branschens absolut duktigaste (i min mening) är faktiskt helt självlärda och har definitivt inga diplom att visa upp. Men det de har är otroligt vackra trädgårdar som de ritat och förverkligat att visa upp. Och det är vad jag skulle rekommendera dig som söker designer till din trädgård att leta efter. Kika på referenscase, och vad man faktiskt har skapat. Att sätta ihop ett snyggt moodboard med Pinterest-bilder kan vem som helst göra, och inte minst ni som köper trädgårdshjälp. Ni brukar ha riktigt bra koll på vad ni gillar och vilken stämning ni vill skapa!

Själv har jag sytt ihop min egen utbildning, där jag bland annat läst på Trädgårdsakademin men också hos prisbelönte Joseph Massie i England. Att rita i 3d har jag till störst del lärt mig själv och kompletterat med några privatlektioner på de riktigt svåra momenten jag inte kunde lära mig på egen hand. Men det allra mesta har jag verkligen lärt mig på fältet. Genom att testa, misslyckas och lyckas, samt lyssna på andra kompetenser. Jag lär mig otroligt mycket av stenläggare, snickare, elektriker eller poolbyggare. Varje dag, hela tiden! Man är aldrig fullärd, oavsett vilket diplom som hänger på väggen.

Madeleine