Det vanligaste folk säger när de kommer till min trädgård är att det är ”mysigt” och att det är ”medelhavsinspirerat”. Jag tycker båda de begreppen stämmer bra och det är ungefär det jag velat uppnå. Vi bor i ett hus byggt 1920 i gamla trädgårdsstaden Äppelviken. Jag har velat behålla allt som är original här, t ex murar och trappor. Sedan har vi kompletterat med nya murar i samma stil, samt lagt en stenlagd uteplats i skiffer som känns tidsenlig.

Pergolan är utan tvekan inspirerad av medelhavet, likaså vårt murade och vitputsade utekök. I bersån ligger det också grus, även det väldigt vanligt i medelhavet. Men grus användes också en hel del i de gamla klassiska Brommavillorna så det känns som ett material som verkligen binder ihop de båda världarna.

I mina rabatter har jag mycket torktåliga växter, som man också ser i medelhavsträögårdar. Jag har salvia, perovskia, nepeta och lavendel. Men också höstanemoner, pioner och stockrosor. Och för mig funkar det här fint, det är inte en krock av stilar utan ett fint giftermål tycker jag.

Vi har uteslutande satsat på natursten, här finns ingen betongsten och inte heller moderna inslag såsom horisontella spaljéer. Små detaljer som gör att trädgården känns tidsenlig trots vissa moderna funktioner såsom ett utekök.

Madeleine