TRÄDGÅRDSBLOGG2024-06-25T07:18:35+00:00

Trädgårdsblogg

Här samlar jag tips, inspiration, tankar och delar av mitt arbete och passion. Välkommen hit!

Femte steget till din trädgårdsförvandling

De flesta glömmer att planera för el och vatten i trädgården och kommer på det när det är lite för sent… stenen är lagd och murarna är på plats och så kommer man på att det hade varit gött med nedgrävda rör  för bevattning och belysning. Det ska vi nu förhindra.

Gräv ner rör för el och vatten innan ni bygger något alls. Det kommer göra ert liv lättare och lyckligare, tro mig.

I rabatter och överallt där ni behöver vattna tycker jag att ni ska lägga droppslangar. Och har ni dragit ut för vatten så är det bara att koppla på så blir det dolt, snyggt och funktionellt. Allra bäst blir det om ni kopplar detta så att ni kan använda er av någon form av automatik eller fjärrstyrning. Jag tycker att Gardena har smarta lösningar för privatpersoner, kika på det. Lagom är bäst med bevattning. Alla växter behöver det för att överleva men undvik att övervattna – de dör då också. Kolla jordmån, dränering, växtens behov och såklart vädret.

Belysning är en het potatis och jag är inte utbildad ljusdesigner så jag har låg svansföring (för en gång skull) vad gäller det. Men min åsikt är att man inte ska bli helt vild med fast belysning och spotlights. Lite varm, mjuk belysning på växter och framförallt träd är vackert. Lite stödbelysning vid gångar är bra och allra helst om det kan göras i kombination med växtbelysning så blir det mjukt och man minskar risken för landningsbana-vibe. Jag har en förkärlek till dimbar belysning som kopplas till mobilstyrning eller display inne om man nu vill ha det. Sedan tycker jag att ljusslingor, bärbara lampor, lyktor, korglampor och marschaller är jättebra komplement för myset. Annars blir det som att bo i ett hus med bara spotlights och ingen mysbelysning och det känns ganska ocharmigt tycker jag.

Sedan kan man vid behov komplettera med säkerhetsbelysning såklart.

Madeleine

januari 12th, 2024|Categories: Uncategorized|Tags: , |0 Comments

Fjärde steget till en drömträdgård

Nu är det dags att välja växter och förbereda planteringar. Här finns det så mycket att säga att det inte ryms i ett enda inlägg men sammanfattningsvis:
1. Rätt växt på rätt plats: kolla in vilken zon du bor i och se vilka växter som klarar den. Här kan man våga sig på att labba lite, ofta funkar en växt i någon zon upp mot vad som är angivet. Se till att plantera den i rätt läge och använd bra jord!
2. Välj växter som gynnar pollinatörer. Finns många bra guider, t ex den här från Naturskyddsföreningen.
3. Planera din rabatt innan du åker till handelsträdgården. Planera utifrån lång och varierad blomning, dvs spontanköp inte bara det som blommar fint just i stunden.

Sen är det bara att skapa utifrån tycke och smak. När jag planerar rabatter brukar jag utgå ifrån ett harmoniskt färgschema, men andra gillar när hela paletten finns representerad. Lek med olika former och höjder. Några formklippta buskar kan skapa fin kontrast till sirliga perenner.

Doft är viktigt för oss och pollinatörer. Jag brukar planera in väldoftande perenner nära uteplatser och entréer. Tex stenkyndel eller perovskia, båda sagolika dofter.

Även här har du nytta av moodboardet du skapat för att få till en harmonisk helhet.

I nästa inlägg tänkte jag prata lite om belysning och bevattning.

januari 11th, 2024|Categories: Uncategorized|0 Comments

Tredje steget till din trädgårdsförvandling

Nu börjar det bli riktigt kul för nu ska vi ringa in känslan och stilen för er nya trädgård. Den påverkar material- och växtval och själva utformningen av de olika ytorna.

Jag tycker att man ska utgå ifrån husets karaktär och historia. Här går såklart meningar isär men jag tycker att hus och trädgård ska vara i samklang. Och tänk långsiktigt och bortom trender. Bor du tex i en röd liten stuga så kanske en väg att gå är att jobba med en liten grusad berså, en liten skifferstenläggning, en slingrig grusad gång, mormorsperenner och friväxande syrenhäck? Bor du i en modern, fyrkantig låda är det kanske snyggt med en uteplats på betongplatta, en avlång pool och lite stramare ramar med formklippt häck?

Jag gör oftast ett moodboard i Pinterest och har som grund för alla material- och växtval. Allt du slutligen väljer ska passa in där stilmässigt och skapa en harmoni.

Växtval kommer jag fördjupa mig i separat men vad gäller material tycker jag att du även ska lägga en tanke på miljön. Går det att välja svensk natursten istället för att importera? Hur ser miljöprofilen på trätrallen ut? Och såklart: hur länge kommer det jag anlägger att hålla? Här kommer återigen trenderna in… om du ska bygga en trädgård som är het just nu men känns jäkligt 2024 om tio år så blir det dyrt både för miljön och plånboken att börja om… oavsett vad influencer X eller tidning Y säger. Trender kan du i så fall möta med mindre detaljer som krukor, dukar, kuddar eller parasoll. Sånt som ändå har begränsad livslängd.

Slutligen, din trädgård är din oas. En plats där du ska trivas och få avkoppling. Den behöver inte vara instagramvänlig eller platsa i en tidning. Skapa en plats som passar dig och dina nära med hjärta och känsla. Då kan ni inte misslyckas.

januari 10th, 2024|Categories: Uncategorized|Tags: , |0 Comments

Steg två i din trädgårdsförvandling

I förra inlägget pratade jag lite om vad man får göra i trädgården. Nu går vi över till det lite roligare, nämligen vad man VILL göra.

Det är dags att fundera på vad du vill använda trädgården till? Konstig fråga kanske, men ack så viktig. Är det viktigast med sociala utrymmen? I så fall, hur umgås ni? Är det mest mindre middagar med familjen? Eller vill ni kunna ha 20 pers på brunch och poolparty på helgerna? Älskar du att äta frukost ute, eller ta en drink i solnedgången? Vill du odla dina egna grönsaker eller ha en golfgreen ?

Här är det viktigt att rannsaka sig själv och PRIORITERA. Börja med att rangordna hårdytorna. Kanske en liten yta för ett cafeset i morgonsolen? En vacker, och lite större, yta för middagar i en pergola där kvällssolen lyser som bäst? Hur ser entrén ut? Det är det första ni ser när ni kommer hem och det som skapar stämning för era gäster.

Ringa in hårdytorna, rita in dem på tomtkartan utifrån era preferenser för sol och skugga, samt platser ni redan trivs på. Se över flödena till och från dessa ytor från huset, entrén och mellan varandra. Glöm inte förvaring. I det här läget brukar jag inte låsa materialval eller ”piffet ”. Detta är bara funktioner, saker som ska rymmas.

Vill ni ha pool? Det är ett helt eget kapitel men se till att planera yta för tekniken och skydd också, och snälla ta hjälp. Bygg. Inte. Pool. Själva. Om ni inte är sjukt vassa, och här krävs kanske lite självrannsakan 🙃.

I planeringsstadiet ska man vara lite ärlig med sig själv. Kommer jag verkligen odla i köksträdgården? Passar en pool i den här trädgården? Har vi råd att förverkliga alla drömmar nu, eller bör vi dela upp det på några år? Ni kommer, förr eller senare, hamna i en prioriteringsfas. Där hamnar alla till slut för det är ej gratis att anlägga trädgård. Och sedan ska man ha råd att drifta och sköta så var lite hårda mot er själva i denna fas.

I kommande inlägg tänkte jag prata lite om själva formgivningen. Materialval, blickfång, växter och det allmänna ”piffet”.

januari 9th, 2024|Categories: Uncategorized|Tags: , |0 Comments

Steg 1 när du vill förvandla din trädgård

Ska du se över din trädgård i år? I så fall gissar jag att du, som så många andra, är i startgroparna nu. Så jag ger er en serie av tips den kommande tiden för att underlätta er process, hoppas det är till hjälp.

Jag tycker att ni ska börja med att läsa på om vad ni FÅR göra. Jag möter många stjärnögda, nyblivna husägare med storslagna planer för trädgården. Kul och inspirerande, men tyvärr inte alltid genomförbart. Man får inte göra vad som helst i sin trädgård i motsats till vad många tror. T ex finns övergripande bestämmelser om murar, plank, altaner, förråd, infarter och mycket annat. Boverket har bra grundläggande information, här kan ni läsa mer.  I nästa steg bör ni kontrollera detaljplanen i just ert område, för där gäller ofta särskilda regler. Många insatser kräver bygg- och/eller marklov och då är det bra att ta höjd för det i budget och tidplan.

Många väljer att frångå bygg- och marklov och det är ju upp till varje person såklart, inte min sak att döma. Men det kan vara bra att veta ATT man bryter mot regler och vilka konsekvenser det kan få så man fattar beslut på rätt grunder.

Inte ett särskilt inspirerande inlägg förstår jag, men i min erfarenhet väldigt nödvändigt. Gå in i ert trädgårdsprojekt med öppna ögon och undvik trista överraskningar.

Kontakta mig gärna om ni vill ha hjälp att förvandla er tomt till en drömträdgård!

Madeleine

januari 9th, 2024|Categories: Uncategorized|Tags: , |0 Comments

Trädgårdsarbete tidig vår

Äntligen fick vi lite vår och värme! Jag kan inte minnas när vi senast hade en så lång och dryg vinter. Men eftersom den var sen så är det också lite brådis att hinna med allt som ska göras i trädgården innan det blir för varmt.

Själv prioriterar jag att klippa ner min vidjehortensia Annabelle innan den börjar slå ut. Jag tar den rätt ordentligt, typ 20cm ovan mark. Då blir den stark, buskig och blommar fint. Obs att olika hortensia har olika beskärningstid, men just Annabelle SKA beskäras på våren och bara då.

Nästa på min lista blir att:

  1. Klippa ner perenner
  2. Rensa ogräs
  3. Gödsla
  4. Samla upp gamla löv

Buskar som blommar på vår/försommar väntar jag med att klippa till efter blomning. Det kan t ex vara Schersmin eller Syrén. Likaså väntar jag med att forma mina havtorsklot till efter bladutsprång. Buxbomen klipper jag en sväng på våren men det måste vara en mulen dag, de bränns lätt om man tar det i fullt solsken.

Likaså kör jag Tricogarden på alla tulpaner, prydnadskörsbär, rosor, trädpioner och magnolia under hela våren för att hålla rådjuren borta.

Hoppas dessa trädgårdstips kan hjälpa er få en fin start på säsongen!

Madeleine

april 18th, 2023|Categories: Uncategorized|0 Comments
Till toppen